1.A citromlé erősíti a körmöket
Ne dobjuk el a kicsavart citromot! Kitűnően alkalmas a körmök masszírozására. A citromlének összehúzó hatása van, fehéríti az elszíneződött körmöket és szép lággyá teszi a körömágyat.
2. Mellfeszesítés
Sokat tehetünk, hogy a melleink ne lógjanak! Végezzük el a következő hatásos gyakorlatot: üljünk egyenesen, tenyerünket tegyük össze a képen látható módon. A karokat hajlítsuk be. Tenyerünket nyomjuk egymáshoz, tartsuk körülbelül öt másodpercig, aztán ismét lazítsuk el. A gyakorlatot mindennap többször ismételjük.
3. A méz lágyítja az ajkakat
Finom, ragadós, és magas szőlő- és gyümölcscukor-tartalmának köszönhetően ideális nedvességmegkötő. Ezenkívül tartalmaz gyulladáscsökkentő hatású inhibint, ami gyorsítja a kisebb repedezések begyógyulását. A száraz ajkakpillanatok alatt lággyá és selymessé válnak. Kenjünk egy kevés mézet a felső és alsó ajakra, és nyelvünkkel egyenletesen oszlassuk szét.
4. Kanál a fáradt szemekre
Bedagadt szemek? Tegyünk be két evőkanalat a hűtőbe, vagy akár rögtön a mélyhűtőbe. Ezután a domború oldalát helyezzük öt percre a szemhéjra. Közben nagyon gyengéden mozgassuk először felülről lefelé, majd jobbról balra.
5. Tengeri sós peeling
A tengeri sós peeling megszabadít bennünket a lábfejen, a lábujjakon és a sarkon lévő bőrkeményedésektől, és ismét simává és lággyá teszi a bőrt. Három evőkanál sót keverjünk össze kevés tejjel, hogy sűrű masszát kapjunk. A lábfejet legalább öt percig áztassuk meleg vízben, és azután erőteljesen dörzsöljük be a masszával. Szükség esetén segítsünk rá körömkefével.
6. Hajszárító - a merev nyak orvosa
Izomfeszességnél jót tesz a meleg - még ha a hajszárítóból jön is. Hajunkat kössük fel, és melegítsük fel a feszes izomrészt. Közben tartsunk legalább 10 cm távolságot.
7. Arcápoló krém a töredezett hajra
Töredezettek a hajvégek és nincs kéznél speciális ápolóbalzsam? Mielőtt a hajvégek elkezdenének szétválni, feltétlenül maszszírozzunk egy kis arcápoló krémet a hajvégekbe. Ez stabilizálja őket.
8. Fogkefe helyett alma
Nincs kéznél fogkefe? Nem baj! Étkezés után kivételes esetekben megteszi egy alma is. Az alapos rágás serkenti a nyáltermelődést, masszírozza a fogínyt és megszabadítja a fogakat az ételmaradékoktól.
9. Petrezselyem - a jó lehelet titka
Szájszag ellen hatásos növény a petrezselyem. A jövőben a zöld dekorációt ne hagyjuk érintetlenül a tányér szélén, hanem az étkezés végén fogyasszuk el. Magas koncentrátumban tartalmaz klorofillt, ami közömbösíti a kellemetlen szagot.
10. Loknik papírral
Loknikra vágyunk? Próbáljuk ki papírzsebkendővel: vágjuk csíkokra, hajtsuk össze, vagy tekerjük össze feszesen. A megmosott hajat osszuk vékony tincsekre és tekerjük rá, tegyünk rá hajformázót és szárítsuk meg.
11. Grépfrút a rózsás arcbőrért
Nincs kéznél arctonikunk? A szürke és fakó bőr felfrissítésére kitűnően alkalmas a grépfrút: vágjuk félbe, és kenjük be vele az arcunkat. A grépfrút kevesebb savat tartalmaz, mint a citrom, és ezért érzékeny bőrre is alkalmazható.
12. Rózsaszirmok stressz ellen
Túl sokáig ült a képernyő előtt? A kivörösödött szemek számára megnyugvást hoznak a rózsaszirmok. A virágok a zsír, a cserzőanyagok és az almasav mellett ápoló illóolajokat is tartalmaznak. Tartsunk rövid sziesztákat és tegyünk egy-egy rózsaszirmot a becsukott szemhéjra.
13. Sütőpor a fogakra
A sütőpor vagy a szódabikarbóna jó hatású foglepedék ellen! Kémiai összetételét tekintve a sütőpor olyan bázikus anyag, amely semlegesíti a szájban az agresszív savakat és optikailag fehéríti a fogakat. Tegyünk egy keveset a fogkefénkre és maszszírozzuk meg vele a fogakat. A fogínyt feltétlenül hagyjuk ki.
14. A sör tartást ad a hajnak
Nem tréfa: a sör csodaszer, amely nemcsak könnyen fésülhetővé teszi a hajat, hanem kiváló hajformázó hatása is van. Mosás után öntsünk egy kevés világos sört a fejre és egyenletesen oszlassuk el a hajon. Nincs mitől tartanunk: a haj nem lesz ragadós, és kis idő múlva a sörszag is elmúlik.
15. Csipkedés cellulitisz ellen
A narancsbőr ellen nem létezik csodaszer. Hosszú távon hatásos kezelés a "csipkedőmasszázs": a fenék, illetve a comb bőrét hüvelykujjunk és mutatóujjunk közé vesszük, erőteljesen meghúzzuk, majd újra elengedjük. Naponta öt perc.
16. Arczuhany - lágyítja vonásainkat
Bőre feszül, de már kisminkelte magát? Segít az arczuhany. Egy pumpás üveget töltsünk meg szén-dioxiddal dúsított vízzel, spricceljünk vele a levegőbe és tartsuk alá az arcunkat.
17. Az olaj simítja az ujjhegyeket
Érdes ujjhegyek, töredező körmök? Itt az idő az olajfürdőre. Az ujjakat legalább hetente egyszer pár percre áztassuk meg langyos olívaolajban. A bőr selymesebbé válik, a körmök rugalmasabbak lesznek.
18. Egyszerű hátmasszázs
Egyszerű trükk a hát masszírozására: egy száraz frottírtörölközőt csavarjunk össze és húzkodjuk meg a hátunkon. Ez javítja a begörcsölt izmok vérellátását és ellazít.
19. Leégés ellen túró
A napozás által igénybe vett bőrnek nagyon jólesik egy csomag túró! Két evőkanálnyit keverjünk össze egy evőkanál tejszínnel és kenjük az érintett területre. 30 perc után a rászáradt réteget öblítsük le langyos vízzel.
20. Cellulóz a zsírosan fénylő bőr ellen
Idegesítő, amikor az orr, az áll és a homlok fénylik. Ha nincs kéznél púder, szükség esetén segít egy papírzsebkendő vagy a WC-papír is. A papírt nyomjuk az arcunkra és a zsírt itassuk fel, mint ahogy egy itatóssal.
21. A savanyú selymesebbé teszi a hajat
Hajbalzsam helyett megteszi az ecet is. Mosás után adjunk egy keveset az utolsó öblítővízhez. Ez csodálatosan fénylővé és selymessé teszi a hajat.
22. Jégkockát a dekoltázsra
Amikor a nyak és a mell fölötti rész szürkének és fakónak hat, csodát tehet egy jégkockás masszázs: írjunk kis köröket a dekoltázson. A hűvös bedörzsölés élénkíti a vérkeringést, rózsássá és optikailag feszesebbé teszi a bőrt. Fontos, hogy a bőrt előtte alaposan krémezzük be.
23. Tejes fürdő - lágy bőr
Elfogyott a fürdőolajunk? Kényeztessük magunkat valami egészen különlegessel: fürödjünk tehéntejben. A tej pH-értéke megegyezik az emberi bőrével. Tegyünk két liter teljes tejet a fürdővízbe és mártózzunk meg benne 15 percig. A bőrön maradt rétegeket ne mossuk le, hanem masszírozzuk bele.
24. Ajaklágyító fogkefemasszázs
Ha cserepes az ajka, egy puha fogkefével végzett napi masszázs kíméletesen eltávolítja a kemény bőrrétegeket, serkenti a vérkeringést, lággyá és selymessé teszi a durva ajkakat.
25. A frissítő joghurt
A natúrjoghurt élénkíti a fáradt bőrt. Bőségesen kenjünk belőle a megtisztított arcra, szükség esetén a nyakra és a dekoltázsra. Fél órát hagyjuk hatni, majd alaposan öblítsük le.
26. Csalán - a zsíros haj ellenszere
Ne szidjuk, inkább szedjük! A csalánban nagy adag szépítőszer rejlik (kovasav, enzimek,
A- és C-vitamin), ami leginkább a hajápolásra alkalmas. Egy tenyérnyi frissen szedett csalánlevelet egy csésze forrásban lévő vízzel leforrázunk, állni hagyjuk, leszűrjük, és hajmosás után utolsó öblítőként alkalmazzuk.
27. Fogkrém pattanások ellen
Nem optimális megoldás, de jobb, mint a semmi: ha egy csúnya pattanás virít, kenjünk rá egy kis fogkrémet. A legtöbb fogkrém kalcium-karbonátot tartalmaz. Ez az ásványi részecske felszívja a zsírt és a nedvességet, és könnyen leszárítja a pattanásokat. Ha a tubusban még fertőtlenítő hatású cinkszulfát is rejlik, az még inkább növeli a hatását.
28. Szúnyogok ellen menta
A szúnyogcsípések idegesítőek. Hogy elkerüljük a csúnya hólyagocskákat, éjszakára tegyünk a párnánk alá friss mentaleveleket. Ez elűzi a szúnyogokat.
29. Gőzfürdő a tiszta bőrért
Könnyebben eltávolíthatók a mitesszerek, ha előtte forró gőzzel felnyitjuk a pórusokat. Forraljunk vizet, és letakart fejünket csukott szemmel tartsuk fölé kb. tíz percig.
30. Feszesítő tojásfehérje
A tojásfehérjéből készült maszknak rövid távú, de nagyon erős lifting hatása van. Feszülést eredményez, így maximum hetente kétszer ajánlatos alkalmazni. A felveretlen tojásfehérjét vigyük fel közvetlenül a megtisztított bőrre, hagyjuk megszáradni, és tíz perc elteltével langyos vízzel öblítsük le.
forrás: http://www.helloinfo.hu/
Arcfestési fortélyok
Mielőtt elkezdünk sminkelni, mindig gondosan tisztítsuk le az arcot egy kis arctejjel vagy tonikkal.
A folyékony alapozót nedves szivaccsal vigyük fel az arcra, mert így könnyebb egyenletesen eldolgozni.
A korrektor mindig egy árnyalattal legyen világosabb az alapozónál.
A folyékony alapozó és a korrektor után célszerű még egy réteg porpúdert felvinni ecsettel, mert ez tartósítja az alapozást.
Ha kontúrcsíkot húzunk, mindig satírozzuk el egy kicsit, ne legyen látható a két vége, ne legyen határozott a vonal, mert az túl mesterséges.
Mindig két vagy három hasonló színű szemhéjpúderrel dolgozzunk! A belső szemzugba a legvilágosabbat, a külső szemzugba a legsötétebbet téve.
A szemöldököt – ha túl halványnak tűnik – egy hozzá hasonló színű porpúderrel egy kicsit át lehet festeni.
A pirosítót nem csak a járomcsont alá leht tenni, hanem azokra a területekre is, amiket le akarunk kicsinyíteni (orr vagy áll stb.).
Szánkat lehet kontúrral kicsinyíteni (belső ívet húzzuk ki), és nagyobbítani (a külső ívet húzzuk meg).
Ha sötétebb színű rúzst használunk, a száj középső részére lehet tenni egy kis világosabb színű rúzst, így hamvas hatást kelthetünk.
Ajánlom, hogy mindenki próbáljon ki minél több színt, árnyalatot, hogy megtalálja az egyéniségéhez való legmegfelelőbb sminket. Sok sikert kívánok hozzá!
http://www.szantal.hu/
Az érzékeny és az érett bőr tisztítására használj mandula-, vagy napraforgó-olajt.
A nyakat, arcot vékonyan bekenjük, és gyengéden dörzsöljük. Körülbelül egy percig végezzük, majd nedves pamutkendővel vagy vattával lemossuk.
A száraz bőr ápolására jól bevált a vazelin, kakaóvaj és babaolaj. Ezek már akkor is jó védőrétegek képeznek, ha rákenjük bőrünkre, aztán rögtön le is töröljük a felesleget.
Az olajat, krémet reggel és este is a nedves bőrre vigyük fel, így segítjük a hidratálást. Testünkre is alkalmazzuk ezt a megoldást! A fürdést, zuhanyozást úgy fejezzük be, hogy bőrünkön tiszta víz maradjon, így nedves állapotban kenjük rá a testápolót.
Ne csak az arcunkat, nyakunkat is tisztítsuk meg minden reggel és este. Ezt a műveletet mindig al ulr ól kezdjük, s az áll irányába folytatjuk. Az alsó állkapocs vonalát pedig rendszeresen masszírozzuk meg, mert ide összpontosul minden feszültség és a gravitáció is. Ezzel késleltethetjük az arcbőr elernyedését, megakadályozhat unk fejfájást , fogászati problémákat is.
A nap káros sugarai siettetik a bőr öregedését, ezért mindig olyan hidratáló krémet vásároljunk, ami egyben fényvédő hatással is rendelkezik!
Reggelente hideg tejbe áztatott kendőt vagy vattát helyezzünk szemünkre, mert ez megnyugtatja, a bőrt pedig tonizálja. A szemhéjra egyébként is csak természetes tonizálókat használjunk! Ilyen még a friss uborka is.
Ha lehet, ragaszkodjunk a természetes körömhöz! A műköröm szép, de eltávolításával sérül körmünk felülete, gyenge és vékony lesz. Rendszeres manikűrrel, megfelelő kézkrém használatával széppé varázsolhatjuk kezeinket. A körömágyat és a körmöt rendszeresen dörzsöljük be A-vitamin tartalmú olajjal.
Az ajkakról az elhalt bőrt eltávolíthatjuk, ha puha fogkefével gyengén masszírozzuk. Ez még a vérkeringést is serkenti.
Nagyanyáink idejében, amikor még nem lehetett mindenütt fogkrémet kapni, sóval dörzsölték a fogínyt. Ezt a módszert nem a fogmosás helyettesítésére ajánljuk, hanem a fogíny egészségének megőrzésére, és a szájat is teljesen felfrissíthetjük így.
Ne felejtsük el a legfontosabbat, a fenti ápolási tanácsokat ne alkalomszerűen, hanem rendszeresen végezzük, mert csak így érhetünk el eredményt.
Forrás: http://www.fitway.hu/
Ébredjen sugárzó arccal
A fáradt arcizmokkal és apróbb ráncokkal érdemes a reggeli arcápolási rutin során megküzdeni. Egyrészt felébredünk a gyakorlatoktól, másrészt a szorító és elengedő mozdulatok váltakozása stimulálja az izmokat és kötőszövetet, ami kisimítja a bőrt. Gyakorlat közben fontos, hogy az izmokat legalább 10 másodpercig szorítsa és minden gyakorlatot többször ismételjen meg. A következő mozdulatsor segít eltüntetni a homlokráncokat. Gyengéden helyezze az ujjait a homlokára és emelje meg a szemöldökét (ne a kezével). Szorítsa össze és tartsa néhány másodpercig. Szeretne feszesebb arcbőrt? Akkor próbálja ki az alábbi gyakorlatot:
Szorítsa össze az ajkait, fektesse az ujjait az arcára és húzza kifelé a bőrt.
A kezeinek ellenállva próbáljon csücsöríteni az ajkaival, mintha csókot adna. Íme egy tipp a gyönyörű nyakért: húzza alsó ajkait az alsó fogsora elé és tegye az ujjait az alsó ajkak szélére. Most húzza a nyak bőrét ellentétes irányba, az álla felé.
A csodás pillanatokért
A szemkörnyéki bőr különösen érzékeny terület, ezért hajlamos az apró ráncokra és a duzzadásra. Az akupresszúrás pontokat érintő masszázs a felső nyiroksövény környékén sokat segíthet. Az ujjak között elhelyezkedő pontokat (ott ahol a kacsák úszóhártyája található) nyomjuk folyamatosan 10 másodpercig. Tartsunk rövid szünetet, ismételjük meg a gyakorlatot, majd váltsunk kezet. Ez a gyakorlat a duzzadt szemen is segít. Csukja be a szemét és a középső ujjaival húzza kifelé a szeme sarkát. Majd ebben a helyzetben próbálja meg kinyitni a szemét. Tartsa így néhány másodpercig, lazítsa el, majd ismételje meg. Az ázsiai önmasszázs is csodálatosan megnyugtat – itt a gyakorlatokat tízszer kell ismételni. Csukja be a szemét és tegye az ujjait a szemhéjára. Majd forgassa a szemét– először balra, aztán jobbra. Ezután a középső és gyűrűsujjaival simítsa végig a szempilláit, majd a felső és alsó szemgödröt belülről kifelé. Végül nyomja a hüvelykujját a halántékára és simítsa az arcát kifelé.
Forrás: www.nivea.hu/magazine
Az ajkak ápolása
Ne hanyagoljuk el az ajak ápolását, hisz nagyon fontos, mert a figyelmet magára vonja és árulkodik érzelmeinkről. Ha társaságban vagyunk, csevegünk, akkor is fókuszba kerül.
Emellett árulkodik egészségi állapotunkról is.
Az ajkak nem tartalmaznak faggyú mirigyeket, sem verejték-mirigyeket. A száj bőrén nincs szőrzet, nagyon vékony bőrrétegek alkotják, nem tartalmaz bőr pigmentet, ezért az erek átlátszanak a bőrön keresztül, és a száj piros. Az ajkak sok idegvégződést tartalmaznak, ezért érzékeny az érintésre, hőhatásra. Alakját könnyen változtatja, mert nem kapcsolódik közvetlenül csonthoz.
Segíti az evés-ivás folyamatát, védelmet nyújt, érzelmet fejez ki.
A száj nagy ellensége a herpesz vagy népies nevén a csúz.
Ezt a herpesz szimplex vírus 1-es típusa okozza. Meg kell különböztetni a herpesz szimplex vírus 2-es típustól, ami a nemi szerveken okoz tünetet és nemi úton terjed. Ez a típus is okozhat csúzt, és az 1-es is okozhat a nemi szerveken elváltozást. Általában már fiatal korban az emberek nagy része fertőződik az 1-es típussal, amely örökre a szervezetben marad. Nagyon gyorsan terjed a bőr érintkezésével, ezért egyik személyről a másikra átvihető a fertőzés, de közösen használt evőeszközről, pohárról is. Bár sok emberben megtalálható ez a vírus, csupán egy részük szenved a szájon megjelenő elváltozástól, mert az emberek szerencsésebb részében szépeket álmodik,
vagy valószínűleg antitesteket termel a szervezet a vírussal szemben.
A sebek megjelenését okozhatja láz, más fertőzés, stressz, leégés, hideg időjárás, száraz ajkak, hormonváltozás a menstruáció és a terhesség idején, sebesülés a szájon, fogászati probléma, gyógyszer, vitamin- vagy ásványi anyag hiánya és bizonyos ételek.
Ezek a tényezők legyengítik az immunrendszert, teret adva a vírusnak az aktivizálódásra.
Akinek már volt, az jól ismeri a jeleket. Égető érzés valahol az ajkak körül. Aztán bőrpirosodás, égető hólyag, fájás, szurkálás. Vannak olyanok is, akiknél a csúz szájon való megjelenése előtt az influenzához hasonló tünetek jelentkeznek.
A szájon jelentkező herpesz aztán néhány nap múlva elszárad, sárgás felületű lesz, leesik.
A herpesz legtöbbször az ajkakon jelentkezik, de az orr körül és az arcon, közel az ajkakhoz is előtűnhet, sőt az ínyen is. Vigyázni kell, mert kezünkkel más területeket is megfertőzhetünk. Különösen veszélyes következményekkel járhat a szem fertőzése.
A megelőzés, elkerülés lehetőségei
Nincs ellene tökéletes védekezés, csak kordában tudjuk tartani.
Kerüld a stresszt, fáradtságot, kimerülést, leégést, hideg időjárást, száraz levegőjű környezetet! Használj UV védő hatású szájápolót! A kávé egyesek szerint növeli a herpesz megjelenésének gyakoriságát. Ha már megjelent, akkor kerüljük a savas, sós ételeket. Ilyenkor másokra is legyünk tekintettel, többször mossunk kezet, ne igyunk más poharából. Kerüljük más bőrének érintését. Ne nyúljunk hozzá a herpeszhez. Az érintett részen ne használjunk kozmetikumokat. Kutatások szerint a herpesz ajkakon való megjelenését B12 és kalcium-hiány okozza. Ezért ezeknek a pótlása nemcsak a megelőzésben, hanem a kezelésben is segíthet.
A cink és heparin tartalmú kenőcsökkel rövidíthetjük meg kellemetlen tüneteiket. A bőr védelmét segítő allantoint, kakaóvajat, glicerint tartalmazó krémek is hasznosak. Ezek a kiszáradástól és így a herpesz megjelenésétől védenek. A gyógyszertárakban több herpeszre ajánlott kenőcs is kapható. Tapasztalatok alapján nagyon jók a homeopátiás krémek. Legújabb termék a tapasz, ami esztétikailag is előnyös, mert láthatatlanná teszi a hólyagokat, ugyanakkor elkerülhető arcunk más területének és másoknak a megfertőzése. C-vitamin szedése, E-vitamin és cink tartalmú krém használata gyorsítja a gyógyulást. Ajánlott aloe vera ital, grapefruitmag-kivonat, mentatea fogyasztása is.
A száj másik nagy ellensége a kiszáradás
A bőr az ajkakon nagyon vékony, csak kevés melanint termel, ami egy természetes bőrpigment, és segít a káros UV sugarak szűrésében. Az ajkak a kevés melanin miatt nagyon sérülékenyek, érzékenyek. Nem barnulnak le, ezért napozással újra és újra kitesszük a káros sugarak veszélyének. A túlzott napozás a kollagént is károsítja, ami az ajkaknak a teltséget adja, és megakadályozza a ráncosodást annak környékén. Ügyeljünk rá, hogy milyen napszakban, mennyit tartózkodunk napon, és ne csak az arcunkra, de ajkunkra is használjunk hidratáló, legalább 15-ös fényvédő faktorú krémet. Ezek védenek az UVA és UVB sugarak ellen. A krémet legalább 30-perccel azelőtt kell alkalmazni, hogy napra mennénk.
Az ajkakon jelentkező öregedés bizonyos tekintetben hasonló a test más részein lévő bőr öregedéséhez. Az ajkak elvesztik finomságukat, simaságukat, egyenletességüket, ami a kollagén károsodásának és a bőr alatti zsírhiánynak a következménye. Az ajak elveszti teltségét is. A hidratáló és kondicionáló kezelések és termékek, vitaminok, alfa-hidroxi sav alkalmazása segíthet az öregedési folyamat lassításában.
Forrás: http://www.fitway.hu/
JÓTÉKONY GYÜMÖLCSÖK
GYÜMÖLCSÖK
Az áfonya
jó vértisztító, ezért gyógyítólag hat az ekcéma, kiütés, pikkelysömör és más bõrbetegségekre. A látószervünk különféle betegségeinél (pl.: szürkületi vakság, szürke hályog, zöldhályog, cukorbetegségbõl eredõ látás zavarok) is eredményesen használható. Ajánlható gyakori húgyúti fertõzésben szenvedõknek, vesekõképzõdésre hajlamosaknak, vagy akinek vesehomokja van, valamint vizeletpangás, magas vérnyomás, bélhurut, hasmenés esetén.
Az alma
tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A, B komplex és C vitamint. Gyógyhatását a benne lévõ ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak. Magas a pektin tartalma, ami a sejtfal alkotó része. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kisöpörni a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású. Depressziós betegség és alacsony vércukorszint esetén - amikor az agy nem kap elég glükózt – ajánlatos az alma fogyasztása. Az alma savas tartalmával hozzásegít a gyomor és a belek mozgásának meggyorsításához. Pektin tartalma segíti az anyagcserét, valamint képes feloldani azokat a zsírokat (triglycerideket), amelyek a koleszterin lerakódását okozzák. Kiemelkedõ a vér-, és máj-, vesetisztító tulajdonsága.
A bodzának
a népi gyógyászatban és az étkezésben a termése mellett a virágját nemcsak gyógyteának, de frissen, a nyári melegben frissítõ italnak is felhasználhatjuk. A bodzát meghûléses megbetegedések, hurut esetén, izzasztószerként és immunrendszeri serkentõként használják, vizelethajtó. Reumás bántalmakra nagyszerû gyógyír, de lázcsillapításra is ajánlják.
A csipkebogyó
magas C-vitamin tartalma mellett B1-, B2-, K-vitamint, fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket, valamint flavonoidokat, karotinoidokat és színagyagokat is tartalmaz. A csipkebogyóban a C-vitamin együttesen van jelen egyéb antioxidáns hatású, egészségvédõ molekulákkal és szerepe van az oxidatív stressz káros következményeinek kivédésében, illetve minden olyan folyamat gátlásban (öregedés, számos krónikus betegség), ahol a szabad gyökök bizonyítottan szerepet játszanak.
Éppen magas C-vitamin-tartalma indokolja, hogy különösen ajánlott a meghûléses betegségek megelõzésére, illetve kezelésére.
Éppen magas C-vitamin-tartalma indokolja, hogy különösen ajánlott a meghûléses betegségek megelõzésére, illetve kezelésére.
A feketeribiszke
hatóanyagait nyomelemek, flavonoidok, illóolajok, cseranyagok, rutin, és B-, C-, P-vitamin alkotják. Élettani hatásai közül ismert vizelethajtó, enyhe vérnyomáscsökkentõ, köszvényes és reumás panaszokat enyhítõ, vértisztító és izzasztó hatása, ezért hólyag, vese és prosztatabetegségek tüneteinek enyhítésére, reumás panaszok esetén valamint vérnyomás csökkentésére is használják.
A feketeribiszke elhízott embereknél növeli a vizelet kiválasztását, fokozza az epe termelését. Ezáltal a szervezetben gyorsabban zajlik az égés, csökken a testsúly. A feketeribiszke ásványi sói semlegesítik a savas bomlástermékeket, és megkönnyítik a szívizom jobb összehúzódását. A könnyen emészthetõ cukrok és a szerves savak elégésükkor lúgosítják a szervezetet, ugyanakkor elégetik az anyagcsere bomlástermékeinek egész sorát. Magas C-vitamin tartalma segít az influenza elleni védekezésben, az immunrendszer erõsítésében, a fáradtságérzet leküzdésében. Óvja a sejteket a rákos folyamatoktól. Vas-, mangán- és réztartalmának köszönhetõen növekszik a vörösvértestek és a hemoglobin mennyisége, ennek köszönhetõen a gyermekek és nõk vashiányos vérszegénységének kiváló természetes gyógyszere. B-vitamin tartalma idegvédõ hatású.
A bogyós gyümölcsök,
A feketeribiszke elhízott embereknél növeli a vizelet kiválasztását, fokozza az epe termelését. Ezáltal a szervezetben gyorsabban zajlik az égés, csökken a testsúly. A feketeribiszke ásványi sói semlegesítik a savas bomlástermékeket, és megkönnyítik a szívizom jobb összehúzódását. A könnyen emészthetõ cukrok és a szerves savak elégésükkor lúgosítják a szervezetet, ugyanakkor elégetik az anyagcsere bomlástermékeinek egész sorát. Magas C-vitamin tartalma segít az influenza elleni védekezésben, az immunrendszer erõsítésében, a fáradtságérzet leküzdésében. Óvja a sejteket a rákos folyamatoktól. Vas-, mangán- és réztartalmának köszönhetõen növekszik a vörösvértestek és a hemoglobin mennyisége, ennek köszönhetõen a gyermekek és nõk vashiányos vérszegénységének kiváló természetes gyógyszere. B-vitamin tartalma idegvédõ hatású.
A bogyós gyümölcsök,
a málna
rendkívüli hatással vannak szervezetünkre, mert sok ásványi anyagot és C vitamint tartalmaznak. A málnát cukorbajra, vese és hólyagbántalmak ellen alkalmazzák. A népi gyógyászatban a magzat egészséges fejlõdésére, gyermekszülés megkönnyítésére is fogyasztják. Vértisztító hatásai közé tartozik, a vércukorszint és a magas vérnyomás csökkentése, a vér körforgásának serkentése, a menstruációs zavarok megszûntetése, a szívmûködés szabályozása.
mély bordó színe hihetetlen értékérõl árulkodik, arról, hogy egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Megtalálható benne A és C-vitamin, szelén valamint biofklavon. Jótékonyan hat a vérre és ezzel több nagy szerv, így a máj és a vesék munkáját serkenti, hat továbbá a szívre. A B vitaminok minden fajtája megtalálható a meggyben, ez lehetõvé teszi az emésztés munkájának kiegyensúlyozását, valamint az idegek mûködését is befolyásolja. Hat a légzõszervek gyógyítására, különösen meghûléses betegségek esetében. Hormonelégtelenség természetes úton való kezelésére szolgál. A meggy elsõsorban a gyomor munkáját gyorsítja meg és azzal hat az egész emésztõ rendszer mozgásának felgyorsulására. A legátalkodottabb székrekedést is megszûnteti a meggy, mert hat a gyomorsavra, valamint tisztítja a beleket, puha rostja pedig segít a massza eltávolításában. A szív mûködésének serkentése a meggy ásványi anyag tartalmának köszönhetõ. A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér és az erek megtisztításán, a szívizom megerõsítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. A vér körforgására is hat, ritkítja a vért és mind több kapilláris erecske elõtt nyílik meg ismét az út. Amint megtisztul a vér, valamint hígabbá vélik, a vese mûködése is megélénkül és így válik lehetõvé, hogy a szervezetben felhalmozódó víz eltûnik a vizelettel. Közismert az is, hogy a meggy kitûnõ vízhajtó. Alkalmas a köszvény, az alacsony vérnyomás, szájbetegségek és légzõszervi panaszok kezelésére.
A sárgadinnye
tápértékét a következõ anyagok határozzák meg: kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt, króm, A és C-vitamin, niacin, riboflavin, thiamin, folic sav. Jó hatást vált ki a vékony és vastagbélgyulladás, illetve a vékonybél végénél lévõ zár gyulladása esetén. A sárgadinnye tartalmánál és természeténél fogva hûsíti és kisimítja a beleket, feloldja a feszültséget az idegekben és a belekben. Hatására a betegségben meglankadó immunrendszer erõre kap, növekszik az ellenálló képesség.
Bõrkiütések és bõrbetegségek kezelésére is hatékony.
Bõrkiütések és bõrbetegségek kezelésére is hatékony.
A szederben
nagyobb mennyiségben található vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, kén réz, mangán, cink, boron, nikkel, szelén, króm. Tartalmaz továbbá nyomelemeket és vitaminokat. Baktériumölõ tulajdonsága lehetõvé teszi, hogy bármilyen súlyos a húgyutak betegsége, hosszabb, rövidebb idõ alatt sikerül meggyógyulnia a betegnek. Megakadályozza a testben a húgykõsav lerakódását és gyógyítja a köszvényt.
Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható, vérnyomáscsökkentõ és vérszaporító.
Daganat keletkezésének megakadályozására, vagy növekedésének lassítására is használható, vérnyomáscsökkentõ és vérszaporító.
A szilva
rendkívül gazdag káliumban Egyik legjobb vértisztító.
Serkenti az emésztést, a legeredményesebb a székrekedés ellen.
A szilvában lévõ mangán hatására a szervezetben az emésztést segítõ
enzimek lökést kapnak. A kálium szabályozza,
normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.
Véd a belsõ vérzések kialakulásával szemben.
A szilva tisztítja a vért és csökkenti a vérnyomást.
Serkenti az emésztést, a legeredményesebb a székrekedés ellen.
A szilvában lévõ mangán hatására a szervezetben az emésztést segítõ
enzimek lökést kapnak. A kálium szabályozza,
normalizálja a szív ritmusát és segít a test salakanyagainak kiürítésében.
Véd a belsõ vérzések kialakulásával szemben.
A szilva tisztítja a vért és csökkenti a vérnyomást.
JÓTÉKONY ZÖLDSÉGEK
ZÖLDSÉG FÉLÉK
Minél sötétebb zöld vagy kékeszöld a virágzata, annál több C-vitamint tartalmaz. Kiemelendő továbbá a benne lévő tokoferol (E-vitamin), niacin, pantoténsav, B1- és B2-vitamin is. A brokkoli nemcsak vitaminokkal és ásványokkal telített, hanem – a legújabb kutatások szerint – a gyomorrák ellen is hat. Ugyanis az az összetevő, mely a brokkoli jellegzetes ízét adja, megöli azt a Heliobacter pylori-nak nevezett baktériumot, mely a gyomorban élve rákosodást okoz.
A cékla
vérképző hatású, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. A cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot. Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai "bőrgyógyászatban" mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.
A fehér káposzta
A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagymennyiségben tartalmaz ként. Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként. Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere. A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére. A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre. A fehér káposzta rákellenes hatását vizsgálva a legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos - kelés, - fekély gyógyításában értek el. Így a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké. Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére. A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a kálium, amit tartalmaz a káposzta. A káposzta hatására lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elõsegítő baktériumok száma. Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk káposztát.
A kelkáposzta
remek csonterősítő. Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt. A kelkáposztában előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre.
A növényben nagy mennyiségű béta-karotint találunk.
Ez lényegesen elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét.
Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását
E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Ha a B-vitaminhoz csatlakozik még egy-két ásvány (mint a magnézium és a mangán), akkor többszöri fogyasztás után kiegyensúlyozott személyiségnek érezzük magunkat.
Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását
E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Ha a B-vitaminhoz csatlakozik még egy-két ásvány (mint a magnézium és a mangán), akkor többszöri fogyasztás után kiegyensúlyozott személyiségnek érezzük magunkat.
A paradicsom
fogyasztása igen csak elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését.
Tartalmának köszönhetően megtisztít és erőt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk.
Nemcsak kellemes ízű, de nagyon jó hatással van az egész testre, leginkább a májra.
Tartalmának köszönhetően megtisztít és erőt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk.
Nemcsak kellemes ízű, de nagyon jó hatással van az egész testre, leginkább a májra.
Hatással van a mellékvese működésére, és csökkenti a prosztatarák kifejlődését.
A paradicsomlében sok az A vitamin, s többek között ennek is köszönhető,
A paradicsomlében sok az A vitamin, s többek között ennek is köszönhető,
hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére.
A vitamin tartalmának köszönhető,
hogy rendkívül jól hat a bőrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában.
Hatékonyan közreműködik továbbá az ibolyántúli sugarak által tett rombolások gyógyításában.
Az egyik legjobb tulajdonsága a paradicsomnak, hogy szinte a sír széléről hozza vissza a májat.
Ez részben A vitamin tartalmának köszönhető, vértisztító képességének és még számos hasznos anyagnak, amit tartalmaz. A paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is hat a test tisztítására.
Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul.
A paradicsomban jelen levő A, C és E vitaminok megvédik a test sejtjeit az oxigén szabadgyökök pusztító munkájától.
Az egyik legjobb tulajdonsága a paradicsomnak, hogy szinte a sír széléről hozza vissza a májat.
Ez részben A vitamin tartalmának köszönhető, vértisztító képességének és még számos hasznos anyagnak, amit tartalmaz. A paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is hat a test tisztítására.
Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul.
A paradicsomban jelen levő A, C és E vitaminok megvédik a test sejtjeit az oxigén szabadgyökök pusztító munkájától.
A sárgarépa
tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B provitamin komplex, C, E, G és K vitaminokat. Nagy mennyiségben található benne béta-karotin, amelynek fontos szerepe jut az emberi szervezetben, a zsírban oldódó A és D vitamin képződésében. Gyógyhatását tekintve, gyermekkorban hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Elősegíti a vér savtalanítását, ami a máj működésében játszik létfontosságú szerepet. Ha a máj tisztulása megindult, a gyógyulás egész láncolatát vonja maga után. A máj leterhelése láthatóan a bőr állapotán nyilvánul meg. A nehézfémek raktározása is a máj feladat. A máj leterhelésének következtében a fémek a sejtek közé is bejutnak. A sárgarépa segít kivonni ezeket a fémeket. A rákos daganatok közül a leghatásosabb a tüdőrákra, általánosságban a gyulladásokra és fertőzésekre hat gyógyítólag. Az emésztésben hatékonyan vesz részt, tisztítja a beleket, serkenti a mellékvesék munkáját és ezáltal a hasnyálmirigy működését is.
A spenót (paraj)
gazdag ballasztanyagokban, A-, E-, B6-, C- és K-vitaminban, folsavban, vasban, káliumban, kalciumban, foszforban, magnéziumban, jódban és fluorban. Tartalmaz még fehérjét, zsírt, szénhidrátokat, nátriumot, B1-, B2-vitamint és niacint is. A spenótot javasolják fogyasztani egyes bőrproblémák, cukorbaj, fekélyek, fertőzések, magas vérnyomás, keringési rendellenességek, vérszegénység esetén.
Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. További előnye, hogy jó folsavforrás, így terhes nők étrendjéhez is hozzátartozik, mivel segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességet. A spenót sok káliumot tartalmaz, amely pedig bizonyítottan igen fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.
Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben bátran fogyasztható. További előnye, hogy jó folsavforrás, így terhes nők étrendjéhez is hozzátartozik, mivel segít megelőzni a velőcső-záródási rendellenességet. A spenót sok káliumot tartalmaz, amely pedig bizonyítottan igen fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában.
A zeller
káliumban igen gazdag, szerves formában kötött, könnyen felszívódó nátrium magas koncentrációban található benne, ezen kívül kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, jódot, fluort tartalmaz, a vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6, C-, E-, és K vitamint valamint különféle szénhidrátokat tartalmaz.
Jótékony hatással van a szervezet sav-bázis egyensúlyára, a helytelen táplálkozás miatt kialakuló elsavasodást gátolja, illetve a normális bázikus irányba tolja el, ezért jótékony hatású reumatikus és artériás megbetegedésekben is. Emésztést serkentő és segítő hatása közismert.
Jótékony hatással van a szervezet sav-bázis egyensúlyára, a helytelen táplálkozás miatt kialakuló elsavasodást gátolja, illetve a normális bázikus irányba tolja el, ezért jótékony hatású reumatikus és artériás megbetegedésekben is. Emésztést serkentő és segítő hatása közismert.
A petrezselyem
egyik legerősebb, legtartalmasabb zöldségfélénk. Rendkívül jó hatással van a vér tisztítására (lúgosító hatása van a savas vérre), és ezzel az allergia elleni küzdelem egyik leghatásosabb gyógyszere. Hat a hörgők tisztítására, valamint csökkenti a rájuk ható ingereket. Nagyon hatásos az allergiás tüsszögés ellen. Tisztítja a vízhólyagot és a veséket. Serkenti a természetes szex hormonok képződését a szervezetben és ezzel elősegíti a normális menstruációs ciklust, valamint csökkenti a menstruációs fájdalmakat és normalizálja a folyást. Vitamin és ásványi összetétele folytán pozitívan hat a látás és a látással kapcsolatos ingerekre. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek megszűntetni az inzulin érzékenységét, késleltetik a cukorbaj kialakulását. A petrezselyem az egyik legnagyobb tára a vitaminoknak és ásványoknak, ezért fokozza a test ellenálló képességét, bármely betegséggel szemben. A petrezselyem olyan anyagot tartalmaz, amely elősegíti a vérkötődést.
Dr. Oetker-ÖTLETEI-TANÁCSAI:
Lekvárral vagy dzsemmel a tejszínes, krémes süteményeket igazán látványosan és egyszerűen díszíthetjük.
Dekoráció motívumokkal:
A tortát vonjuk be krémmel, majd egy kiszúróformát (szív, csillag, stb.) enyhén nyomjuk bele a még puha krémbe. A kiszúróforma által ejtett kontúrt erősítsük meg (pl. húzzuk át egy hurkapálcikával). A lekvárt töltsük tortadíszítőbe, majd miután a krém megdermedt, a kontúrt töltsük meg a lekvárral.
A tortát vonjuk be krémmel, majd egy kiszúróformát (szív, csillag, stb.) enyhén nyomjuk bele a még puha krémbe. A kiszúróforma által ejtett kontúrt erősítsük meg (pl. húzzuk át egy hurkapálcikával). A lekvárt töltsük tortadíszítőbe, majd miután a krém megdermedt, a kontúrt töltsük meg a lekvárral.
Pókháló:
Töltsük a lekvárt tortadíszítő zsákba. Spirális vagy körkörös mozdulatokkal vigyük fel a krémre. Hurkapálcika vagy egy hegyes kés segítségével a belső körtől kiindulva a csíkokat a torta széle felé húzzuk el. Fontos, hogy a kést vagy a pálcikát minden minta megrajzolása után tisztítsuk meg, hogy a minta ne mosódjon el.
Töltsük a lekvárt tortadíszítő zsákba. Spirális vagy körkörös mozdulatokkal vigyük fel a krémre. Hurkapálcika vagy egy hegyes kés segítségével a belső körtől kiindulva a csíkokat a torta széle felé húzzuk el. Fontos, hogy a kést vagy a pálcikát minden minta megrajzolása után tisztítsuk meg, hogy a minta ne mosódjon el.
Csíkozás:
A lekvárral hosszanti irányban rajzoljunk vékony csíkokat. Hurkapálcika segítségével a csíkokat húzzuk el. A pálcikát minden minta megrajzolása után tisztítsuk meg.
A lekvárral hosszanti irányban rajzoljunk vékony csíkokat. Hurkapálcika segítségével a csíkokat húzzuk el. A pálcikát minden minta megrajzolása után tisztítsuk meg.
Az aprósütemények díszítésénél fontos, hogy azokat sütést követően egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Cukormáz készítése:
A porcukrot átszitáljuk, és fokozatosan annyi folyadékot adunk hozzá, hogy egy sima, sűrű mázat kapjunk. A folyadék lehet: víz, tea, likőr, bor, gyümölcslé. A színes folyadékok, mint pl. a vörösbor nemcsak aromát, hanem enyhe rózsaszín tónust is kölcsönöz a máznak. Egy erősebb színhatás eléréséhez használjunk ételfestéket.
Az aprósütemény vonjuk be cukormázzal, majd azonnal még a máz megszilárdulása előtt díszítsük színes dekor gyöngyökkel (Dr. Oetker Princess Lillifee dekor termékei), tortadarával (Dr. Oetker Decor Tortadara barna és színes), csokireszelékkel, csokoládédrazsékkal, kávészemmel, szárított gyümölcsökkel, olajos magvakkal.
Miután a cukormáz megszilárdult, jól záródó dobozban, száraz, hűvös helyen hosszú ideig tárolhatjuk a süteményeket.
A porcukrot átszitáljuk, és fokozatosan annyi folyadékot adunk hozzá, hogy egy sima, sűrű mázat kapjunk. A folyadék lehet: víz, tea, likőr, bor, gyümölcslé. A színes folyadékok, mint pl. a vörösbor nemcsak aromát, hanem enyhe rózsaszín tónust is kölcsönöz a máznak. Egy erősebb színhatás eléréséhez használjunk ételfestéket.
Az aprósütemény vonjuk be cukormázzal, majd azonnal még a máz megszilárdulása előtt díszítsük színes dekor gyöngyökkel (Dr. Oetker Princess Lillifee dekor termékei), tortadarával (Dr. Oetker Decor Tortadara barna és színes), csokireszelékkel, csokoládédrazsékkal, kávészemmel, szárított gyümölcsökkel, olajos magvakkal.
Miután a cukormáz megszilárdult, jól záródó dobozban, száraz, hűvös helyen hosszú ideig tárolhatjuk a süteményeket.
Dekoráció két szín felhasználásával:
A sűrű cukormázat hígítsuk kevés lekvár hozzáadásával. Keverjük sima mázzá, és töltsük nyomózsákba. Az aprósütiket egyenként vonjuk be cukormázzal, majd közepükbe nyomjunk két hosszanti irányú lekváros mázcsíkot, melyeket egy gyufaszál segítségével tetszőleges mintává húzunk szét. Végül hagyjuk a mázat megszilárdulni.
A fehér cukormázból tegyünk félre egy kisebb mennyiséget, és töltsük nyomózsákba. A maradék mázhoz adjunk piros ételfestéket, vonjuk be vele a sütiket, úgy, hogy a sütemény széleit hagyjuk szabadon. Végül a széleket vonjuk be a fehér cukormázzal.
A sűrű cukormázat hígítsuk kevés lekvár hozzáadásával. Keverjük sima mázzá, és töltsük nyomózsákba. Az aprósütiket egyenként vonjuk be cukormázzal, majd közepükbe nyomjunk két hosszanti irányú lekváros mázcsíkot, melyeket egy gyufaszál segítségével tetszőleges mintává húzunk szét. Végül hagyjuk a mázat megszilárdulni.
A fehér cukormázból tegyünk félre egy kisebb mennyiséget, és töltsük nyomózsákba. A maradék mázhoz adjunk piros ételfestéket, vonjuk be vele a sütiket, úgy, hogy a sütemény széleit hagyjuk szabadon. Végül a széleket vonjuk be a fehér cukormázzal.
Csokoládémáz készítése:
Fehér és étcsokoládét egymástól elkülönítve gőz felet megolvasztjuk. A csokis kekszekre a fehér csokoládémázból tetszőleges mintákat rajzolunk, majd a folyamatot megismételjük fordítva is. Majd a csokoládémázat hagyjuk megszilárdulni.
Fehér és étcsokoládét egymástól elkülönítve gőz felet megolvasztjuk. A csokis kekszekre a fehér csokoládémázból tetszőleges mintákat rajzolunk, majd a folyamatot megismételjük fordítva is. Majd a csokoládémázat hagyjuk megszilárdulni.
Fekete-fehér kekszek:
Készítsünk két adag linzertésztát, egy világos és egy sötét (kakaós) változatot. Mind a világos, mind a sötét tésztát egyenként formázzuk hengerré. A hengereket enyhén lisztezett munkalapon egymás mellé helyezzük. Enyhén nyomjuk össze, majd nyújtsuk 2 mm vékony tésztává. Kiszúróformákkal különbözőmotívumokat szaggassunk hosszában, ferdén, vízszintesen, úgy, hogy, a sötét és a világos tészta mindig más–más arányban kerüljön a formába. A sötét és a világos tésztamaradékot egymástól elkülönítve újra összegyúrjuk, és a fenti folyamatot addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
A motívumokat a tepsibe helyezzük, és a süteményt megsütjük. Sütés után a kekszeket sütőrácson hagyjuk kihűlni.
Készítsünk két adag linzertésztát, egy világos és egy sötét (kakaós) változatot. Mind a világos, mind a sötét tésztát egyenként formázzuk hengerré. A hengereket enyhén lisztezett munkalapon egymás mellé helyezzük. Enyhén nyomjuk össze, majd nyújtsuk 2 mm vékony tésztává. Kiszúróformákkal különbözőmotívumokat szaggassunk hosszában, ferdén, vízszintesen, úgy, hogy, a sötét és a világos tészta mindig más–más arányban kerüljön a formába. A sötét és a világos tésztamaradékot egymástól elkülönítve újra összegyúrjuk, és a fenti folyamatot addig ismételjük, amíg a tészta el nem fogy.
A motívumokat a tepsibe helyezzük, és a süteményt megsütjük. Sütés után a kekszeket sütőrácson hagyjuk kihűlni.
konyha és -praktikák
tojás főzésekor kis sót adunk a vízbe, könnyebben lejön a héja,
belső hártyája
---tojáshab könnyebben verődik fel, ha pár csepp citromot és
---tojáshab könnyebben verődik fel, ha pár csepp citromot és
csipet sót teszünk hozzá
---gyümölcs,krumpli,gomba, spárga főzőlevébe citormot teszünk,
---gyümölcs,krumpli,gomba, spárga főzőlevébe citormot teszünk,
nem sárgulnak meg
---Sárgarépa főzővizébe kis vajat teszünk, jobb ízű és puhább lesz
---fokhagymára érzékeny gyomrúaknak héjában főzzük az ételbe
---süteményben nem sűllyed le a darabos dió, mazsola, gyümölcs,
---Sárgarépa főzővizébe kis vajat teszünk, jobb ízű és puhább lesz
---fokhagymára érzékeny gyomrúaknak héjában főzzük az ételbe
---süteményben nem sűllyed le a darabos dió, mazsola, gyümölcs,
ha kevés liszttel keverjük össze, és úgy tesszük a süteményre
---húsleves zsírtalanítás: hideg vízzel nedvesített batiszt anyagon átszűrni
---szikkadt kiflit, zsömlét pillanatra hideg vízbe mártani,
---húsleves zsírtalanítás: hideg vízzel nedvesített batiszt anyagon átszűrni
---szikkadt kiflit, zsömlét pillanatra hideg vízbe mártani,
pár percig forró sütőbe téve olyan lesz, mint a friss
---régi sajt újra friss lesz, ha ha sós vízbe mártott szalvétába tesszük
---halszagú edényt forró ecetes vízzel mosogassuk el
---sérült héjú tojást úgy tudunk megfőzni, ha a vízbe ecetet teszünk
---ha kisebb és nagyobb krumplikat kell egyszerre főzni,
---régi sajt újra friss lesz, ha ha sós vízbe mártott szalvétába tesszük
---halszagú edényt forró ecetes vízzel mosogassuk el
---sérült héjú tojást úgy tudunk megfőzni, ha a vízbe ecetet teszünk
---ha kisebb és nagyobb krumplikat kell egyszerre főzni,
a nagyokat tűvel meg kell szurkálni....egyszerre főnek meg
---tojás fehérjéből keményebb habot verhetünk,
---tojás fehérjéből keményebb habot verhetünk,
ha annyi kanál hideg vizet teszünk hozzá, amennyi db a tojás
---megkeményedett sajtot 1 éjszakára tejben áztatni,másnap leitatni....
újra fogyasztható
---panírozáskor, ha elfogy a liszt, rizst porítani, azzal helyettesíthető
---panírozáskor, ha elfogy a liszt, rizst porítani, azzal helyettesíthető
---ha a káposzta első vizét leöntjük, akkor könnyebben emészthető
---csírázó fokhagyma gerezdjét földbe dugjuk...a zöldje használható lesz
---ha sütéskor a zsírba 1 evőkanál ecetet teszünk,
---csírázó fokhagyma gerezdjét földbe dugjuk...a zöldje használható lesz
---ha sütéskor a zsírba 1 evőkanál ecetet teszünk,
nem szív annyi zsírt magába a hús
---csempefugákat fogkefére kent,
---csempefugákat fogkefére kent,
kevés vízben elkevert sütőporral lehet tisztítani,
20-30 percig rajta hagyni, utána bő vízzel lemosni
---kíváló arcápoló: savanyodott tejből készült túró maradék íróját leszűrni
---kíváló arcápoló: savanyodott tejből készült túró maradék íróját leszűrni
....ezzel az arcot bekenve, tisztítja és rugalmassá teszi a bőrt
---palacsinta tésztájába 2 evőkanál túrót keverve nagyon ízletes lesz
---kerek tükörtojást úgy süthetünk,
---palacsinta tésztájába 2 evőkanál túrót keverve nagyon ízletes lesz
---kerek tükörtojást úgy süthetünk,
hogy a tojásokat óriási vöröshagyma-karikákba ütjük
HÁZTARTÁSI-PRAKTIKÁK
---gombvarrásnál gyertyával átdörzsöljük a cérnát....jobban tart a gomb
---borókabogyót izzó parázsra teszünk....kellemes illatú lesz a lakás
---kézről minden foltot eltüntet a hígított vízüveg
---ételszagot eltünteti, ha egy tányér forró vízbe levendula olajat teszünk
---üvegvázát tisztára lehet mosni szalmiákszesszel
---mosogató lefolyójába 1 pohár szódabikarbóna+só keverékét önteni,
pár perc múlva 2-3 l forrásban lévő vizet rá....leoldja a zsiradékot
---fűfoltot citromsavval lehet eltávolítani, utána a ruhát alaposan átmosni
---a kialvóban lévő parázs fellobban, ha sót szórunk rá
---kerámia-kaspó vagy -tál külsejét viasszal bekenve, nem engedi át a vizet
---egy csésze sót tenni a függöny mosóvizébe...fehéríti
---csempefugákat fogkefére kent,
kevés vízben elkevert sütőporral lehet tisztítani,
20-30 percig rajta hagyni, utána bő vízzel lemosni
---kíváló arcápoló: savanyodott tejből készült túró maradék íróját leszűrni
....ezzel az arcot bekenve, tisztítja és rugalmassá teszi a bőrt
---hűtőgép tisztítás: forró szódabikarbónás vízzel.
Szagtalanításra nyitott zacskójú szódabikarbónát tenni a hűtőbe
miből mennyi, az annyi
HÁZTARTÁSI-PRAKTIKÁK
---gombvarrásnál gyertyával átdörzsöljük a cérnát....jobban tart a gomb
---borókabogyót izzó parázsra teszünk....kellemes illatú lesz a lakás
---kézről minden foltot eltüntet a hígított vízüveg
---ételszagot eltünteti, ha egy tányér forró vízbe levendula olajat teszünk
---üvegvázát tisztára lehet mosni szalmiákszesszel
---mosogató lefolyójába 1 pohár szódabikarbóna+só keverékét önteni,
pár perc múlva 2-
---fűfoltot citromsavval lehet eltávolítani, utána a ruhát alaposan átmosni
---a kialvóban lévő parázs fellobban, ha sót szórunk rá
---kerámia-kaspó vagy -tál külsejét viasszal bekenve, nem engedi át a vizet
---egy csésze sót tenni a függöny mosóvizébe...fehéríti
---csempefugákat fogkefére kent,
kevés vízben elkevert sütőporral lehet tisztítani,
20-30 percig rajta hagyni, utána bő vízzel lemosni
---kíváló arcápoló: savanyodott tejből készült túró maradék íróját leszűrni
....ezzel az arcot bekenve, tisztítja és rugalmassá teszi a bőrt
---hűtőgép tisztítás: forró szódabikarbónás vízzel.
Szagtalanításra nyitott zacskójú szódabikarbónát tenni a hűtőbe
miből mennyi, az annyi
Ha sütésnél-főzésnél, nem vagy biztos hogy :
Kávéscsésze : 1 dl
teáscsésze:2 dl
vizespohár: 1,5-2 dl
Néhány gyakran használt rövidités: mokkáskanál: mk
kávéskanál: kk
teáskanál: tk
evőkanál: ek
kb. 1 csapott tk só: 1 dkg
1 ek zsemlemorzsa: 1,2 dkg
1 csapott ek búzadara, cukor, gyümölcslé, likőr, liszt,
teáscsésze:
vizespohár: 1,5-
Néhány gyakran használt rövidités: mokkáskanál: mk
kávéskanál: kk
teáskanál: tk
evőkanál: ek
kb. 1 csapott tk só: 1 dkg
1 ek zsemlemorzsa: 1,2 dkg
1 csapott ek búzadara, cukor, gyümölcslé, likőr, liszt,
mustár, pálinka, paradicsompüré, só, szószok, tejföl, tejszín, túró, víz: 1,4 dkg
1 csapott ek reszelt sajt: 1 dkg
1 púpozott ek búzadara, cukor, liszt, só, zsemlemorzsa: 2dkg
1 késhegynyi só: 3 gr
1 liter liszt: 65 dkg
1 dl liszt: 6 dkg
1 dl búzadara: 7 dkg
0,5 dl szesz: 0,5 dkg
1 kockacukor: 0,5 dkg
1 kisgej hagyma: 2 dkg
1 közepes fej hagyma: 5 dkg
1 nagy fej hagyma: 10 dkg.
1 csapott ek reszelt sajt: 1 dkg
1 púpozott ek búzadara, cukor, liszt, só, zsemlemorzsa: 2dkg
1 késhegynyi só: 3 gr
1 liter liszt: 65 dkg
1 dl liszt: 6 dkg
1 dl búzadara: 7 dkg
0,5 dl szesz: 0,5 dkg
1 kockacukor: 0,5 dkg
1 kisgej hagyma: 2 dkg
1 közepes fej hagyma: 5 dkg
1 nagy fej hagyma: 10 dkg.
NAGYMAMI-régi fortélyairól:
sütésnél nagyon nagy segítség, ha van citrom, narancs ízesítésű cukrod.
sokkal jobb ízű lesz a sütid, pikáns jellegűvé, ízűvé válik.
a narancs és a citrom készítése ugyan az.
biztos van otthon krumpli hámozód, mert azzal könyebb,
de megteszi a kés is ha ügyes vagy.
2 db narancshoz, vagy citromhoz
10 evőkanál kristálycukor
elkészítése:
a narancs héllyát nagyon vékonyan levágjuk, úgy hogy lehetőleg ne kerüljön bele,
vagy ne legyen rajta a narancshúsa és a héj felűlet közötti rész.
/arról a vastag puha fehér részről beszélek/
mikor ezzel készen vagyunk,
jön a kristálycukor 5 kanállal belerakunk egy mély magas edénybe,
/én a botmixert használom, és annak az edényét./
belerakom a narancs vagy citrom héllyát, amit lehámoztunk, és
tetejére rakom a maradék 5 kanál kristálycukrot.
fogom a botmixerem és össze dolgozom.
zárható befőttes üvegcsébe rakom, sokáig elál.
ezt teához ízesítés képp, vagy egy pohár vízhez üdítőként, is fogyasztjuk.
a sütibe belesüthetjük, vagy a töltelékhez adhatjuk.
hidd el fantasztikus!
+++
ALMA!
A nagyi almás fortélya, sütihez, sütibe, krémekhez, töltelékekbe.
1 kg alma,
15 kanál kristálycukor
elkészítés:
az almát meghámozva, lereszeljük nagyobb lukú reszelőn.
kinyomkodjuk a levét. lehetőleg szűrőbe rakjuk hogy a felesleg is
elfollyon. utánna itatósra, vagy konyharuhára rakom. hagyom állni,
1-2 órát. egy tepsiben, szétszórjuk vékony rétegben
és hagyjuk egy kicsit aszalódni meleg helyen az nap.
/én kiszoktam bélelni sütőpapírral, de nem fontos, csak praktikus./
másnap fogom a kristálycukrot és össze keverem az almával.
ezt belerakom befőttes üvegbe, és töltelékként, vagy sütemény tésztályához adom.
MUFFIN-MÁNIA
/Bármilyen / pudingos muffin
15 dkg margarin -17 dkg cukor -3 tojás
15 dkg liszt -2 teáskanál sütőpor -1 csomag vaníliás cukor
a töltelék:
2, 5 dl tej fél csomag vaníliás pudingpor
1-2 evőkanál cukor
A pudingot megfőzőm, hagyom kihűlni.
A vajat a cukorral felhabosítom,
utána egyenként mennek bele a tojások.
A lisztet, sütőport,
a vaníliás cukrot összekeverem,
beleszórom a vajas cuccba,
majd gyorsan összekeverem az egészet.
A muffin papírokba egy-egy evőkanál
masszát teszek, rá egy kanál pudingot,
majd befedem a maradék tésztával.
180 fokra előmelegített sütőben
20-25 percig sütöm.
******************************************MÁKOS-MEGGYES
Hozzávalók:
12 dkg liszt, 2 db tojás, 15 dkg margarin,
15 dkg cukor, muffinonként 2-3 szem meggy,
1 csomag sütőpor, 10 dkg mák, 1 mokkáskanál fahéj.
A fenti hozzávalókat jól összekeverni,
margarinnal kikent muffin formába kanalazni.
Mindegyik muffinba kb. 2-3 szem meggyet belenyomni.
Előmelegített sütőben 190 fokon
20 percig sütni, illetve míg a teteje barnulni nem kezd.
********************************************
Kefires muffin
Hozzávalók kb. 24 darabhoz:
4 egész tojás ,1 pohár kefir ,1 pohár olaj ,2 pohár cukor
3 pohár liszt ,1 csomag sütőpor ,1 csomag vaníliás cukor
A tésztába:
magozott meggy
A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé kevés színes cukorka
Elkészítés:
Az étcsoki kivételével a hozzávalókat
összekeverem.
A muffinsütőbe rakott papírt kétharmadáig megtöltöm tésztéval.
Előremelegített sütőben, 160-170 fokon kb.
20-25 percig sütöm.
Kihűlés után a felolvasztott csokoládéba
mártom a muffin tetejét,
majd a színes cukorkákkal megszórom.
Lehet kókuszreszeléket is a tetejére szórni.
**************************************************
KÁVÉS MUFFIN
30 dkg liszt -2 tk sütőpor -1 ek kakaó -5 dkg csoki reszelék
5 dkg durvára vágott dió -1 tojás -15 dkg cukor
1 ek olaj -10 dkg vaj -1,25 dl tej -1,25 dl feketekávé
A száraz és a nedves hozzávalókat külön-külön elkeverjük,
majd az egészet összekeverjük.
Sütés:
190 fok kb. 20-25 perc.
Tálalásnál csokiból készült
kávészemekkel díszítjük.
***********************************************
A spagettit enyhén sós vízbe tördelve kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, hűlni hagyjuk. A lisztet a sütőporral és a borssal összeforgatjuk. A tojást az olajjal fölverjük, a bolognai mártást és a joghurtot hozzáadjuk, a lecsöpögtetett spagettivel, a liszttel és a durvára reszelt sajttal összekeverjük. A paradicsomot kis kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk, az előzőekhez adjuk. A muffin formákat háromnegyedéig megtöltjük a masszával, tetejükre sajtot szórunk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (180°C ) kb. 20 perc alatt megsütjük. A formában maradjuk 5 percig, majd a muffinokat azon melegében tálaljuk
**************************
Egy másik tálban a tojást simára keverjük, beletesszük a tejet és a margarint és jó alaposan összekeverjük.
A lisztes keverékbe beleöntjük a tejeset és villával alaposan összeforgatjuk. Belekanalazzuk a
sütőformákba, előmelegített sütőben,180 fokon sütöm
*********************
fél teáskanál szódabikarbóna-2 és fél teáskanál sütőpor
3 evőkanál kakaópor-4 evőkanál csokoládés tortadara-2 tojás
12 dkg cukor-12, 5 dkg puha vaj/margarin-2,2 dl joghurt (lehet meggyes is)
Díszítéshez:6 evőkanál meggylé-2 dl tejszín
ízlés szerint cukor-12 szem meggy-csokoládés tortadara
Elkészítés:A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A muffin formákat kibéleljük papírral.
A meggybefőttet lecsepegtetjük, apróra vágjuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a csokis tortadarával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a joghurtot. A tojásos masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egynemű masszává keverjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott meggybefőttet.
A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A megsült muffinokat 5-10 percig hagyjuk hűlni a formákban, majd kivesszük őket a formából és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
Mindegyik muffint átitatjuk 1-2 teáskanál meggylével.
Felverjük a tejszínt a cukorral. A muffinok tetejére teszünk 2 evőkanál habot, majd a tetejére nyomunk egy szem meggyet, és megszórjuk tortadarával.
Tipp: A meggylevet helyettesíthetjük meggy- vagy cseresznyepálinkával.
Bolognai muffin
Hozzávalók: 10 dkg spagetti, só, 22 dkg finomliszt, 1 cs sütőpor, 1 mkk őrölt fekete bors, 2 tojás, 0,75 dl olaj, 1,5 dl húsos bolognai mártás, 1,5 dl natúr joghurt vagy tejföl, 8 dkg reszelt sajt, 20 dkg paradicsom, petrezselyem A tetejére: reszelt sajt
A spagettit enyhén sós vízbe tördelve kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, hűlni hagyjuk. A lisztet a sütőporral és a borssal összeforgatjuk. A tojást az olajjal fölverjük, a bolognai mártást és a joghurtot hozzáadjuk, a lecsöpögtetett spagettivel, a liszttel és a durvára reszelt sajttal összekeverjük. A paradicsomot kis kockákra, a petrezselymet finomra vágjuk, az előzőekhez adjuk. A muffin formákat háromnegyedéig megtöltjük a masszával, tetejükre sajtot szórunk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (
**************************
Gesztenyés - meggyes muffin ( 12 db )
Hozzávalók:
20 dkg liszt ,fél csomag sütőpor ,5 dkg cukor
3 csomag vaníliás cukor ,1 tojás ,5 dkg olvasztott margarin
1,5 dl tej ,25 dkg gesztenyepüré ,fél üveg magozott meggybefőtt
Először a lisztet elkeverjük a sütőporral, cukorral. Ebbe belekeverjük a meggyet és a félig kiolvasztott gesztenyepürét is belereszeljük. 3 csomag vaníliás cukor ,1 tojás ,5 dkg olvasztott margarin
1,5 dl tej ,25 dkg gesztenyepüré ,fél üveg magozott meggybefőtt
Egy másik tálban a tojást simára keverjük, beletesszük a tejet és a margarint és jó alaposan összekeverjük.
A lisztes keverékbe beleöntjük a tejeset és villával alaposan összeforgatjuk. Belekanalazzuk a
sütőformákba, előmelegített sütőben,180 fokon sütöm
*********************
Feketeerdő muffin:
20 dkg meggybefőtt-26 dkg lisztfél teáskanál szódabikarbóna-2 és fél teáskanál sütőpor
3 evőkanál kakaópor-4 evőkanál csokoládés tortadara-2 tojás
12 dkg cukor-12, 5 dkg puha vaj/margarin-2,
Díszítéshez:6 evőkanál meggylé-2 dl tejszín
ízlés szerint cukor-12 szem meggy-csokoládés tortadara
Elkészítés:A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A muffin formákat kibéleljük papírral.
A meggybefőttet lecsepegtetjük, apróra vágjuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a kakaóval és a csokis tortadarával. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat és a joghurtot. A tojásos masszához kis adagokban hozzáadjuk a lisztes keveréket, és egynemű masszává keverjük, végül hozzáadjuk az apróra vágott meggybefőttet.
A tésztát a formákba töltjük, és kb. 20 perc alatt készre sütjük.
A megsült muffinokat 5-10 percig hagyjuk hűlni a formákban, majd kivesszük őket a formából és megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.
Mindegyik muffint átitatjuk 1-2 teáskanál meggylével.
Felverjük a tejszínt a cukorral. A muffinok tetejére teszünk 2 evőkanál habot, majd a tetejére nyomunk egy szem meggyet, és megszórjuk tortadarával.
Tipp: A meggylevet helyettesíthetjük meggy- vagy cseresznyepálinkával.
*************************
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése